Apple iPhone 15 en 15 Plus - Eindelijk weer een duidelijke upgrade (2024)

  • IPhone 15
  • IPhone 15 Plus

In het kort

De Apple iPhone 15 is niet alleen iets goedkoper dan zijn voorganger, hij heeft ook veel betere specificaties. Het toestel ligt lekkerder in de hand en heeft een nieuw scherm met Dynamic Island, met uitstekende kleurweergave en een veel hogere piekhelderheid dan het oude toestel. De 60Hz-refreshrate is echter niet meer van deze tijd. De nieuwe 48-megapixelhoofdcamera schiet erg scherpe foto's, waarbij de non-Pro-iPhone eindelijk niet verstoken blijft van een behoorlijke zoomfunctie, zolang je niet heel ver wil inzoomen tenminste. De ultragroothoekcamera is wel wat verouderd en we missen ook een macrofunctie. De accuduur van de iPhone 15 is nog iets beter dan die van zijn voorganger, waarmee dit toestel van alle kleinere telefoons de langste werktijd biedt. Omgekeerd schiet opladen ondanks de overstap op USB-C nog steeds niet op. De A16-soc is niet nieuw, maar wel rap en je mag lange software-updates verwachten.

Pluspunten

  • Snelle hardware en software
  • Heldere display met goede kleurweergave
  • Scherpe hoofdcamera
  • Lange accuduur

Apple iPhone 15 en 15 Plus - Eindelijk weer een duidelijke upgrade (1)

Getest

Apple iPhone 15, 128GB opslag Zwart

Prijs bij publicatie: € 969,-

Vanaf € 785,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (15)

In het kort

De iPhone 15 Plus heeft alles wat de iPhone 15 heeft, maar met een groter scherm en een beduidend langere accuduur. Alleen Pro Max-iPhones hebben een nog langere werktijd; in vergelijking met andere telefoons is de accuduur ook erg goed. Evenals de iPhone 15 is de 15 Plus goedkoper dan zijn voorganger, maar met betere specificaties. Zo is het nieuwe scherm met Dynamic Island een stuk feller dan dat van het oude toestel, met dezelfde uitstekende kleurweergave. De 60Hz-refreshrate is echter niet meer van deze tijd. De nieuwe 48-megapixelhoofdcamera schiet erg scherpe foto's, waarbij de non-Pro iPhone eindelijk niet verstoken blijft van een behoorlijke zoomfunctie, zolang je niet heel ver wil kunnen inzoomen. De ultragroothoekcamera is wat verouderd en we missen ook een macrofunctie. Opladen schiet ondanks de overstap op USB-C nog steeds niet op. De A16-soc is niet nieuw, maar wel rap. En je mag lange software-updates verwachten.

Pluspunten

  • Snelle hardware en software
  • Heldere display met goede kleurweergave
  • Scherpe hoofdcamera
  • Erg lange accuduur

Minpunten

  • Traag opladen
  • Scherm heeft nog altijd 60Hz-refreshrate
  • Achterblijvende ultragroothoekcamera zonder macro

Apple iPhone 15 en 15 Plus - Eindelijk weer een duidelijke upgrade (2)

Getest

Apple iPhone 15 Plus, 128GB opslag Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.119,-

Vanaf € 960,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (15)

Wie de afgelopen jaren een gewone iPhone kocht, kwam er maar bekaaid van af. Het maken van een non-Pro-iPhone is dan ook een lastige balanceeract. Apple moet er tegelijk voor zorgen dat een toestel genoeg vernieuwingen bevat ten opzichte van zijn voorganger om op zichzelf een goede keuze te zijn. Tegelijk moet het niet zo high-end worden dat het toestel de Pro-serie gaat bedreigen. Er moet per slot van rekening een goede reden blijven om veel meer dan duizend piek aan een telefoon uit te geven.

Drie jaar geleden, toen Apple zijn iPhones voor het laatst een grote opfrisbeurt gaf, was de meerwaarde van Pro beperkt. De iPhone 12 had versus de iPhone 12 Pro bijna hetzelfde design, dezelfde camera's minus een telecamera, en een bijna even goed scherm. In de jaren daarna kregen de topmodellen in de Pro-serie steeds mooiere camera's, betere schermen en snellere chips in hun luxer vormgegeven behuizing. Bij de iPhone met alleen een getal als achtervoegsel kwamen verbeteringen trager en vorig jaar bleven ze bijna helemaal uit. Niet alleen begon de iPhone 14 zo achter te lopen op de smartphones van andere fabrikanten, bijvoorbeeld wat schermhelderheid en camerakwaliteit betreft. Ook kon je eigenlijk net zo goed een iPhone 13 kopen, die afgelopen jaar nog prima leverbaar bleef en bovendien goedkoper was dan het nieuwe model.

Met de iPhone 15-serie maakt Apples 'middenklasser' weer een grotere sprong naar voren, voor zover je een toestel van bijna 1000 euro dat nog kunt noemen. Het toestel heeft het geüpdatete scherm met rondere hoeken, Dynamic Island en hogere piekhelderheid, dat vorig jaar al op de iPhone 14 Pro zat, evenals een 48-megapixelcamera waarmee je twee keer kunt inzoomen zonder dat de beeldkwaliteit sterk terugloopt. De iPhone 15 heeft nog steeds geen aparte telecamera, zoals de meeste dure toestellen, dus de 48-megapixelcamera is een welkome toevoeging. Tot slot kan de USB-C-poort natuurlijk een reden vormen om te upgraden, net zoals bij de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max. Op aangeven van de Europese Commissie zijn we eindelijk dicht bij een wereld waarin je nog maar één kabeltje nodig hebt om al je apparaten op te laden.

Naast de iPhone 15 brengt Apple ook weer een iPhone 15 Plus uit, met een even groot scherm als de iPhone 15 Pro Max, maar met een lagere prijs dan de kleine iPhone 15 Pro. Over de prijs gesproken: waar Apple de prijzen vorig jaar stevig omhooggooide, zijn de iPhone 15 en 15 Plus juist enkele tientjes goedkoper dan hun voorgangers. Genoeg reden kortom om de nieuwe iPhones uitgebreid te testen. Daarbij vergelijken we ze natuurlijk met de nieuwe Pro-iPhones, waarvan je hier een uitgebreide review kunt lezen op Tweakers.

Apple iPhone 15 en 15 Plus - Eindelijk weer een duidelijke upgrade (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 6139

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.