Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (2024)

Psiphon VPN is een dienst van het Canadese bedrijf Psiphon Inc. De service is geheel open-source en bestaat al sinds 2006. Tijdens de protesten in Belarus in 2020 speelde Psiphon een grote rol in het toegankelijk maken van media. Ook gebruikten veel protestanten in Myanmar en Cuba gedurende 2021 deze gratis VPN-service.

Zo veel gebruikers die op kritieke momenten deze service gaan gebruiken lijkt erop te wijzen dat Psiphon VPN een goede service biedt. Is dit ook zo? We hebben de VPN uitgebreid getest en presenteren onze bevindingen in deze review.

Psiphon VPN review in het kort

Hoewel Psiphon over het algemeen geen top VPN is, heeft het toch ook positieve kanten. Dit zijn de belangrijkste plus- en minpunten:

PluspuntenMinpunten
Als je betaalt, behalen nabijgelegen servers hoge snelhedenDe snelheid is erg traag als je niet betaalt, ook met snelheidsboost zijn ver weg gelegen servers traag
Je kunt de VPN anoniem, zonder account gebruikenDe dienst gebruikt niet de veiligste VPN-protocollen
Het installatieproces is gemakkelijkPsiphon VPN logt browse- en persoonsgegevens
Je maakt snel verbindingDe VPN lekt je echte IP-adres
De website en software zijn beschikbaar in (gebroken) NederlandsEr is geen kill switch
Er is geen klantenservice
Je mag niet torrenten en kunt geen buitenlandse Netflix kijken

Psiphon VPN is in principe een gratis VPN-dienst. Je hebt wel de optie om een soort speciale tokens (PsiCash) te kopen om je snelheid te verbeteren. De dienst werkt prima om overheidscensuur te omzeilen. Helaas is je internetverbinding wel erg traag, als je niet betaalt. Zo kun je nog steeds lastig webpagina’s openen, ook al worden ze niet meer geblokkeerd door de overheid.

Psiphon VPN is ook niet de veiligste VPN, want het gebruikt niet de sterkste VPN-protocollen. Ook logt het gebruiksgegevens, waaronder het aantal bytes dat je naar bepaalde sites stuurt. Tijdens het testen van webRTC-lekken kwamen we er bovendien achter dat Psiphon VPN ons eigen IP-adres lekt, waardoor we alsnog niet anoniem online zijn.

Hoewel de software en website beschikbaar zijn in het Nederlands en de installatie gemakkelijk verloopt, kunnen we Psiphon geen gebruiksvriendelijke VPN noemen. Er is namelijk geen klantenservice die je kunt spreken en informatie op de site is verouderd. Daarbij mag je geen torrents downloaden en kun je geen buitenlandse series streamen.

Om wat voor reden je ook een VPN wilt gebruiken, we raden je eigenlijk altijd een andere dienst aan. Als je echt kwaliteit wilt voor een klein prijsje, dan kun je terecht bij Surfshark, NordVPN of Private Internet Access (PIA). Ben je op zoek naar een gratis VPN? Dan zijn er ook goede gratis VPN-providers op de markt.

Specificaties Psiphon VPN

💵 PrijsVanaf €0,00 per maand
📱 BesturingssystemenAndroid, Windows, Mac, iOS
💻 Gelijktijdige verbindingenGeen limiet
💳 BetaalmethodenCryptocurrency, Creditcard, PayPal
🔒 ProtocollenL2TP/IPsec, Shadowsocks
📥 TorrentsTorrents niet toegestaan
📅 Geld-terug-garantiesGeen geld-terug-garantie
📋 LogsHoudt logs bij
🎬 Werkt metPsiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (2)Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (3)Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (4)Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (5)

Aanbieding

Krijg Psiphon VPN helemaal gratis!

Bezoek Psiphon VPN

Snelheid – Hoe snel is Psiphon VPN?

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (6)

Een langzame VPN is niet prettig om mee te werken. Psiphon VPN is helaas een van die VPN’s die niet zo prettig zijn. In ieder geval, niet als je niet extra betaalt. Om deze reden kunnen we Psiphon VPN slechts waarderen met een 6.

  • De snelheid komt nauwelijks boven de 1 Mb per seconde uit, onafhankelijk van de serverlocatie.
  • Als je betaalt voor een snelheidsboost, behalen de servers die dichtbij staan goede snelheden.
  • Het duurt lang voor pagina’s laden en video’s kijken in hoge kwaliteit gaat niet.
  • In VPN-modus is de internetverbinding nog trager.
  • Op smartphone is er een officieel snelheidslimiet van 2 Mb/s.

Speedtest resultaten Psiphon VPN

Om de snelheid objectief te meten, maken we gebruik van speedtest.net. Ook voeren we eerst een nul-meting uit om onze snelheid te testen zonder VPN. We hebben bovendien overal hetzelfde ‘VPN-protocol’ gebruikt, namelijk de standaardinstelling. Dit is echter geen normaal VPN-protocol, maar een SSH-versleuteling.

ServerDownloadsnelheid (Mb/s)Uploadsnelheid (Mb/s)Ping (MS)
Geen VPN93,7693,843
Snelste server (Verenigd Koninkrijk)1,081,0515
Nederland1,101,078
Duitsland (Kassel)1,061,0522
Verenigd Koninkrijk (Londen)1,081,0413
Amerika (Philadelphia)1,081,06122
Japan (Tokio)1,030,76942

Zoals je ziet, behaalt Psiphon VPN geen hoge snelheden. Het maakt niet uit hoe ver de server van onze eigen locatie afligt, allemaal behouden ze slechts zo’n 1% van originele snelheden. Over het algemeen maakt een VPN inderdaad je internetverbinding trager, maar een goede VPN behaalt veel betere snelheden dan Psiphon VPN. Zo behoudt Surfshark tot wel 96,15% van de originele snelheid met Nederlandse servers en 95,92% met Amerikaanse servers. Voor een goede internetervaring heb je zeker zo’n snelle VPN nodig.

Snelheidstest met snelheidsboost PsiCash

We wilden uiteraard controleren of het investeren in PsiCash verschil zou maken. Daarom hebben we alle tests nogmaals uitgevoerd met de snelheidsboost aan.

ServerDownloadsnelheid (Mb/s)Uploadsnelheid (Mb/s)Ping (MS)
Geen VPN94,0994,693
Snelste server (Nederland, Limburg)92,3492,804
Nederland91,1092,885
Duitsland (Berlijn)93,5894,4620
Verenigd Koninkrijk (Londen)82,7591,5114
Amerika (Pennsylvania)16,3144,50122
Japan (Tokio)5,450,70745

Als je een beter internetervaring wilt, dan is het dus slim om PsiCash te kopen voor snelheidsboosters. Zeker op servers die dichtbij huis staan, krijg je hiermee goede snelheden. Servers in Amerika en Japan kunnen echter niet op tegen de snelheden van Surfshark en andere goede VPN-diensten. Bovendien is het relatief duur om voor deze boosts te betalen. Later in deze review zullen we ingaan op deze kosten.

Snelheid in alledaags gebruik

We hebben Psiphon VPN uiteraard ook zelf gebruikt. Onze ervaring was niet zo slecht als de snelheidstests doen vermoeden, maar goed kunnen we Psiphon ook niet noemen. Een pagina in de webbrowser laden duurde langer dan gewoonlijk, zelfs met een Nederlandse server. Toen we een buitenlandse server gebruikten, moesten we tot wel een minuut wachten. Bovendien konden we vaak maar één pagina laden, maar zakte de verbinding daarna zo sterk in, dat we niet meer konden internetten.

Als we filmpjes wilden kijken op YouTube of wilden streamen op Netflix, liepen we ook tegen problemen aan. Elke video moest namelijk een hele tijd bufferen. Als deze uiteindelijk geladen was, konden we niet eens kijken in HD-kwaliteit.

We hebben Psiphon VPN ook getest in de Transport mode. We wilden namelijk ook weten of je echt beveiligd kunt internetten. Helaas wilde er in deze modus geen enkele pagina laden.

Let op! Gebruik je Psiphon VPN op je smartphone? Dan heb je een snelheidslimiet van 2 Mb/s. Je zult moeten upgraden met PsiCash om sneller internet te krijgen.

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (7)

Veiligheid – Hoe veilig is Psiphon VPN?

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (8)

Veiligheid is een belangrijk aspect van een VPN. Je gebruikt de dienst om anoniemer en veiliger het internet te betreden. Psiphon VPN verdient op dit punt echter slechts een 3,5. Dit zijn de voornaamste conclusies:

  • Je kunt gebruikmaken van L2TP/IPSec, maar maakt standaard gebruik van SSH-encryptie.
  • Psiphon VPN biedt HTTP(S)- en Socks-proxyservers aan.
  • De VPN logt enkele browsegegevens.
  • Er is geen kill switch.
  • Split-tunneling betekent bij Psiphon dat je je internetverkeer binnen je eigen land niet via de VPN-tunnel laat lopen.
  • Je kunt Psiphon gebruiken zonder account aan te maken.
  • Om PsiCash te kopen moet je je betaalgegevens opgeven. Je krijgt de optie om een account te maken met een e-mailadres.
  • Je IP-adres wordt toch gelekt via WebRTC.

Protocollen

Als je de instellingen van Psiphon VPN niet aanpast, dan werk je niet met een regulier VPN-protocol. De default instellingen van Psiphon gebruiken namelijk Secure Shell encryptie met een obfuscation laag. De obfuscation is ervoor bedoeld om te verbergen dat je een VPN gebruikt. Op deze manier kun je overheidscensuur makkelijker omzeilen. We hebben dit getest en kregen inderdaad toegang tot RT.com, een Russische propagandasite die in Europa geblokkeerd wordt.

Ook heb je de optie om ‘Transport mode’ in te schakelen. Je wordt dan wel verbonden met behulp van een VPN-protocol, namelijk L2TP/IPSec. Dit is een relatief langzaam protocol dat vaker door firewalls geblokkeerd wordt.

Als derde optie geeft Psiphon VPN je de keuze om een HTTP(S)- of Socks-proxyserver te gebruiken. Hierbij worden je gegevens niet versleuteld, maar wel omgeleid via een proxyserver.

Psiphon maakt dus geen gebruik van de gouden standaard van VPN-protocollen, OpenVPN. Ook heb je geen optie om het snelle WireGuard te gebruiken. Voor een goede bescherming en hoge snelheid wil je deze protocollen echter wel gebruiken. Daarom raden we je aan om een abonnement op een van de top 5 beste VPN’s te nemen, in plaats van Psiphon VPN. Zelfs gratis diensten, zoals PrivadoVPN en ProtonVPN gebruiken bovendien deze veilige encryptieprotocollen.

Logbeleid en privacy

Psiphons hoofdkantoor is gevestigd in Canada. Dit land maakt deel uit van de 5, 9 en 14 eyes alliantie van landen die onderling burgergegevens uitwisselen. Dit is niet ideaal voor je privacy, maar als een VPN geen gegevens bijhoudt, kan het ook niets delen. Helaas doet Psiphon dit wel. In het privacybeleid lezen we dat Psiphon de volgende gegevens bijhoudt:

  • Het protocol dat je gebruikt voor je verbinding.
  • Hoe lang je apparaat verbonden is via de VPN.
  • Hoeveel bytes je hebt gebruikt tijdens de verbinding.
  • Vanuit welke stad en welk land je verbinding maakt en wat je internetprovider is. Deze informatie leidt het af van je IP-adres, maar het IP zelf wordt onmiddellijk verwijderd van Psiphon’s servers.
  • Hoeveel bytes je gebruikt op bepaalde specifieke domeinen of servers. Psiphon specificeert dat het alleen populaire domeinen en server-IP’s bekijkt, zoals Youtube.com en bekende malware-servers.

Al deze gegevens bewaart Psiphon maximaal 90 dagen. Daarna worden deze gegevens samengevoegd met de data van andere gebruikers en in een back-up gedurende ‘een redelijke tijd’ bewaard. Deze zogenaamde geaggregeerde data kan Psiphon bovendien delen met derden, als het onmogelijk is om er gebruikersidentiteiten mee te onthullen. Als voorbeeld geeft Psiphon aan dat het geen geaggregeerde data deelt als er in een specifiek land slechts een paar Psiphon-gebruikers zijn. Ook domein gerelateerde informatie wordt niet gedeeld.

Dat Psiphon je gegevens niet zomaar deelt met anderen, wil niet zeggen dat je geheel anoniem bent. De servers waarop de data staat opgeslagen kunnen namelijk gehackt worden, waardoor al je informatie in de verkeerde handen kan vallen. Daarnaast zal Psiphon ooit gegevens moeten delen met autoriteiten, als die hierom vragen. Of het bedrijf soms juridische bevelen krijgt om data te delen en of het dit daadwerkelijk doet, wordt echter niet vermeld.

Privacy PsiCash

Maak je gebruik van PsiCash? Dan logt Psiphon VPN meer gegevens over je. Je hebt de optie om deze valuta te kopen zonder account. Dan houdt Psiphon alleen deze gegevens bij:

  • Een gebruikerstoken dat automatisch wordt gegenereerd.
  • Hoe veel PsiCash je hebt.
  • De tijd van je laatste activiteit.
  • PsiCash die je hebt verdiend en uitgegeven. Ook welke aankopen je hebt gedaan met je PsiCash wordt bijgehouden.

Een account heeft als voordeel dat je je PsiCash kunt gebruiken op meerdere apparaten. Psiphon VPN slaat dan je gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres (als je deze opgeeft) op op zijn servers. Daarnaast slaat Psiphon gecombineerde gebruikersdata op. Deze data wordt eerst samengevoegd met gegevens van andere gebruikers en dan opgeslagen:

  • Land van de gebruikers.
  • Hoeveel PsiCash er in omloop is en wat ermee gedaan wordt.
  • Gebruikersnamen.
  • De app-versie die mensen gebruiken.

Psiphon VPN zegt individuele gegevens nooit te delen, maar samengevoegde data wel. Wel krijgt Amazon toegang tot alle data, omdat de servers waarop de data staat opgeslagen van Amazon zijn.

Welke gegevens heeft Psiphon VPN nodig?

In principe kun je zonder account Psiphon VPN gebruiken. Je hoeft dan dus geen gegevens op te geven. Als je gebruikmaakt van PsiCash, moet je wel je betaalgegevens opgeven. Je hebt echter de keuze om relatief anoniem te betalen met cryptocurrency. Wel verloopt dit via Coinbase, waardoor je Coinbase account bekend wordt bij Psiphon.

Wil je dezelfde PsiCash op verschillende apparaten gebruiken? Dan zul je bovendien een account aan moeten maken. Hiervoor vraagt Psiphon alleen om een gebruikersnaam en wachtwoord. Je hebt de mogelijkheid om een e-mailadres op te geven, maar dit hoeft niet.

Kill switch

Psiphon VPN heeft geen kill switch. Dit betekent dat je internetverbinding blijft bestaan, als de VPN uitvalt. Zo kun je dus per ongeluk onbeschermd online gaan, wat niet ideaal is. Een goede VPN heeft een kill switch, die ervoor zorgt dat je nooit onbeveiligd online gaat, als je dit niet zelf wilt.

Een nog betere VPN heeft zelfs een permanente kill switch. Deze zorgt ervoor dat je ook tijdens het handmatig wisselen van server en tijdens het opstarten van je computer, niet onbeveiligd het internet op kan. Wil je een VPN met een permanente kill switch? Kies dan voor Private Internet Access (PIA). Er zijn zelfs goede gratis VPN’s met een permanente kill switch, zoals ProtonVPN.

Split-tunneling

Normaal laat split-tunneling je instellen dat bepaalde apps wel en andere apps niet via de VPN-tunnel online gaan. Zo kun je de Nederlandse Netflix blijven kijken, terwijl je toch beveiligd blijft in je browser bijvoorbeeld. Dit is inderdaad een feature die Psiphon VPN aanbiedt in zijn smartphone app.

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (9)

Bij Psiphon op Windows ligt dit anders. Psiphon’s split-tunneling maakt geen onderscheid tussen apps, maar tussen domeinservers. Je kunt instellen dat je internetverkeer niet wordt omgeleid via een proxyserver van Psiphon, wanneer je websites in je eigen land bezoekt. Psiphon is namelijk een service die zich specifiek inzet voor het omzeilen van censuur. Als een webpagina in je eigen land gewoon beschikbaar is, dan raadt het programma je aan om zonder beveiligde tunnel deze pagina te bezoeken. Zo blijft je internetsnelheid hoger.

Ook heb je de optie om Chinese websites te bezoeken zonder proxy. De Chinese firewall blokkeert namelijk veel proxyservers. De kans dat je een Chinese website kunt bezoeken is volgens Psiphon groter via je normale netwerk, dan via het Psiphon-netwerk.

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (10)

MalAware

Op Android-apparaten heeft Psiphon een feature genaamd MalAware. Deze staat standaard aan en geeft je een melding als Psiphon verdacht malware-verkeer detecteert. MalAware kan enkele specifieke vormen van malware herkennen, waaronder het Mirai botnetvirus en Kraken ransomware.

De malwaredetectie van Psiphon VPN doet echter alleen dat: detecteren. Als je de malware wilt tegenhouden of achteraf verwijderen, dan raadt Psiphon je aan een antivirus te gebruiken. Ben jij op zoek naar een goede antivirus? Kijk dan ook eens naar onze antivirusreviews of de top 5 beste virusscanners.

Lekt Psiphon VPN je data?

Een VPN leidt je internetverbinding om, waardoor je eigen IP-adres verborgen blijft. Helaas zijn er (minder goede) VPN’s die de nieuwe versie van IP, IPv6, niet verbergen. Ook kan je IP-adres nog steeds gelekt worden. Daarom hebben we ook een WebRTC-lektest uitgevoerd. WebRTC (web real time communication) is een methode waarmee browsers en applicaties audio- en videocommunicatie toelaten.

Helaas bleek Psiphon VPN ons echte IP-adres inderdaad te lekken. We hebben hiervoor eerst gekeken naar de resultaten van onze IP-adres tool. Deze liet inderdaad een ander IP-adres zien. Toen we de WebRTC-lektest uitvoerden, kwam ons eigen IP-adres echter weer tevoorschijn. Dit betekent dat websites nog steeds je echte IP zien. Als je je VPN gebruikt om anoniem te blijven of om buitenlandse series te kijken op bijvoorbeeld Prime Video, is Psiphon VPN dus niet geschikt. Een VPN die je IP-adres wel ten alle tijden verbergt en die je dus beter kunt gebruiken is Surfshark.

Overigens was dit probleem wel opgelost zodra we de Transport mode aanzetten. De verbinding via de L2TP/IPSec-tunnel is echter zo traag dat je nauwelijks kunt browsen. Je bent dan dus wel anoniemer, maar levert in op gebruikersgemak.

Gebruiksgemak – Hoe gebruiksvriendelijk is Psiphon VPN?

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (11)

Een VPN die makkelijk te installeren, gemakkelijk in gebruik en niet te duur is en een goede klantenservice heeft, heeft een streepje voor. Psiphon VPN scoort echter niet op elk van deze punten goed. Daarom krijgt de dienst slechts een 5 van ons. Dit zijn onze belangrijkste conclusies:

  • Het installatieproces verloopt probleemloos.
  • De website en software zijn in (gebroken) Nederlands beschikbaar.
  • De software opent je browser elke keer als je verbinding maakt.
  • De service is gratis, maar voor snel internet betaal je relatief veel.
  • Er is geen echte klantenservice aanwezig, wel een FAQ.

Psiphon VPN’s website en installatieprocedure

De homepage van Psiphon VPN’s website is overzichtelijk vormgegeven. Je kunt er wat belangrijke informatie lezen en direct de gratis VPN downloaden. Wel is sommige informatie gedateerd en verwijzen bijvoorbeeld zowel ‘User guide’ als ‘Psiphon guide’ naar dezelfde pagina.

De website is beschikbaar in veel verschillende talen, waaronder Nederlands. Het gaat echter om een soort automatische vertaling, waardoor er relatief veel fouten in zitten. Zo is de ‘User Guide’ bijvoorbeeld deels in het Engels en deels in het Nederlands en is het privacybeleid in het Nederlands niet altijd duidelijk verwoord.

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (12)

Het installatieproces van Psiphon VPN is erg simpel. Op Windows doe je dit zo:

  1. Bezoek de officiële website van Psiphon.
  2. Klik op ‘Get Psiphon‘ in de rechterbovenhoek.
  3. Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (13)
  4. Scrol naar ‘Directe Downloads‘ en klik op ‘Psiphon voor Windows‘.
  5. Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (14)
  6. Open het gedownloade bestand en doorloop de installatie wizard.
  7. Je kunt nu direct verbinden.

Als je Psiphon VPN op een ander apparaat wilt gebruiken, dan kun je deze direct via de appstore kopen. Voor de Android app ga je naar de Google Play Store en voor iOS en macOS naar de Apple App Store.

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (15)

Wil je snelheidsboosts inschakelen en PsiCash kopen? Dat doe je zo:

  1. Open de VPN-app.
  2. Maak verbinding met een Psiphon VPN server.
  3. Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (16)
  4. Klik op ‘Koop PsiCash‘. Deze knop vind je linksonder in de app.
  5. Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (17)
  6. Er wordt nu automatisch een browsertabblad geopend waar je jouw gewenste hoeveelheid PsiCash kunt aanschaffen.

Uitstraling en gebruiksgemak Psiphon VPN’s software

De software van Psiphon VPN verschillent erg per besturingssysteem. Op Windows ziet de app er wat gedateerd uit. Wel kun je makkelijk de verbindingsknop vinden, evenals de instellingen en serverlocaties. Ook is de app in het Nederlands beschikbaar, zij het met dezelfde vertaalfouten als op de website.

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (18)

In de instellingen kun je slechts weinig belangrijks veranderen. Je kunt L2TP/IPSec aanzetten, maar dan zijn alle andere functies van Psiphon VPN uitgeschakeld. Je kunt dan zelfs niet meer een serverlocatie kiezen.

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (19)

Als je verbinding maakt met Psiphon VPN op Windows, opent de app elke keer een pagina in je browser. Meestal gaat het om de webpagina ‘https://whatismyip.li/psiphon1’. Hier zie je welk IP-adres je toegewezen hebt gekregen.

In andere gevallen werden we doorverwezen naar ‘https://www.photographyinflux.com/speed?client_region=NL&landed=14846056192843461242’. Dit is een fotografiewebsite met een internetspeedtest. Zoals je kunt zien, herkende deze website bovendien dat we in Nederland waren, ook al waren we verbonden met een server in het Verenigd Koninkrijk.

De lay-out en opties op de smartphone app van Psiphon VPN zien er heel anders uit dan op Windows:

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (20)

Prijzen en betaalmogelijkheden

Psiphon VPN is in principe gratis. Als je een snellere internetverbinding wilt hebben, dan zul je echter snelheidsboosts moeten kopen met PsiCash. In de smartphone app noemt Psiphon dit ‘je account upgraden‘.

Als je de app installeert, krijg je 90 PsiCash gratis. Om een speedboost van één uur te gebruiken, heb je echter 100 PsiCash nodig. Andere opties zijn:

  • 1 dag voor 800 PsiCash.
  • 1 week voor 4.000 PsiCash.
  • 1 maand voor 13.000 Psicash.
Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (21)

Let op: snelheidsboosts kunnen niet gebruikt worden in Transport mode.

Je kunt je PsiCash echter niet aanschaffen in dezelfde hoeveelheden als een snelheidsboost kost. Je hebt deze opties:

  • 1.000 PsiCash voor 1 Canadese dollar (ongeveer 0,76 euro).
  • 5.000 PsiCash voor 5 Canadese dollar (ongeveer 3,82 euro).
  • 10.000 PsiCash voor 9,99 Canadese dollar (ongeveer 7,64 euro).
  • 30.000 PsiCash voor 30 Canadese dollar (ongeveer 22,95 euro).
  • 100.000 PsiCash voor 100 Canadese dollar (ongeveer 76,50 euro).
Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (22)

Hier komt nog zo’n 30% aan belastingkosten bij. Als je dus een maand lang met goede snelheden wilt surfen, moet je bij Psiphon dus 13,81 euro afrekenen. Dan heb je een maand boost plus 2.000 PsiCash. Als je de PsiCash via de app op je telefoon koopt, dan kun je deze direct inwisselen voor een specifiek aantal uren snelheidsboost. Zo ‘upgrade’ je de snelheid dus voor 10 uur, als je 1.000 PsiCash koopt.

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (23)

Psiphon VPN is dus relatief duur, als je een werkende service wilt hebben. Ter vergelijking: alle beste VPN’s in onze top 5 kosten tussen de 2 en 7 euro per maand.

Je kunt bij Psiphon betalen met creditcard, PayPal en cryptocurrency via Coinbase.

Klantenservice

Psiphon heeft op zijn website een installatiehandleiding. De informatie in deze handleiding is een beetje verouderd en leest niet prettig door de lange alinea’s vol tekst. Daarnaast is er een FAQ aanwezig met meer dan 40 vragen.

We vonden een antwoord op een veelgestelde vraag wel erg opvallend. Op “Ik kan met Psiphon voor Windows in de VPN-modus, maar waarom is het zo traag? Soms webpagina’s helemaal niet laden.” geeft Psiphon als oplossing de VPN-modus gewoon uit te schakelen. Voor een VPN-dienst is het vreemd om zijn gebruikers aan te raden de beveiligde tunnel op te heffen.

Als je een vraag hebt die niet op de site wordt beantwoord, heb je minder geluk. Er is namelijk geen echte klantenservice. Je kunt feedback insturen via de app in de hoop dat je reactie krijgt. In het automatisch gegenereerde bericht staat echter dat de organisatie elke dag vele berichten ontvangt en niet op elk bericht individueel zal kunnen reageren.

Ook kun je een e-mail sturen naar [emailprotected]. Hierop kregen we een automatische reactie die ons vertelde waar we Psiphon konden downloaden en dat we feedback moesten inzenden via de app. We hebben tot op heden nog geen reactie ontvangen.

Daarnaast kun je gebruikmaken van een Psiphon Chatbot op Facebook. Facebook is echter geen privacyvriendelijk platform. Daarbij krijgt Psiphon ook nog extra gegevens over je, zoals je Facebook profielinformatie, inclusief je vriendenlijst en locatie. We raden deze methode tot communiceren dus af.

Servernetwerk Psiphon VPN

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (24)

Een groot servernetwerk is handig om geografische blokkades op het internet te omzeilen. Speciale servers, zoals p2p-servers, bieden bovendien extra voordelen. Helaas heeft Psiphon geen groot servernetwerk en geen speciale servers. We kunnen deze VPN dus slechts een 5 geven.

  • Psiphon VPN heeft servers in 20 landen.
  • Je kunt geen gebruikmaken van een dedicated IP-adres.
  • De meeste streamingdiensten werken niet met Psiphon VPN.
  • Overheidscensuur omzeilen werkt wel met Psiphon.
  • Torrenting is niet toegestaan.

Aantal servers en locaties

Er zouden meerdere servers per land beschikbaar zijn, maar het is onduidelijk hoeveel servers er echt zijn. Wat we wel zeker weten is dat Psiphon VPN-servers heeft in 20 landen. Overigens zijn niet al deze servers op elk besturingssysteem beschikbaar. Om vrij te internetten en niet tegen regionale blokkades aan te lopen is dit dus geen ideale VPN. Daarvoor heeft een provider veel meer servers nodig. Een goede VPN-provider zoals Surfshark heeft er bijvoorbeeld meer dan 3.200 verdeeld over 65 landen. Ook NordVPN heeft meer dan 5.500 servers in bijna 60 landen.

RegioLanden
Azië en OceaniëIndia (alleen op Windows), Japan, Singapore
EuropaBelgië (alleen op smartphone), Bulgarije, Duitsland, Denemarken (alleen op smartphone), Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Nederland, Noorwegen (alleen op Windows), Oostenrijk (alleen op smartphone), Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland
Noord-AmerikaCanada, Verenigde Staten

Je kunt bij Psiphon VPN alleen zelf een serverlocatie kiezen, als je gebruikmaakt van de standaardinstellingen. Zodra je VPN modus aanzet, mag je zelf niet meer kiezen langs welke server je internetverkeer moet lopen. Wij werden telkens verbonden met een server in Singapore. Dit is erg onhandig en zeer ongewoon voor VPN-provider.

Dedicated IP-adres

Psiphon VPN heeft geen decidated IP-adressen. Een dedicated (persoonlijk) IP-adres is makkelijk als je de VPN vooral wilt gebruiken om buitenlandse content van streamingdiensten te bekijken. Aangezien er dan maar één persoon via het IP de website bezoekt, zal de streamingdienst namelijk minder snel door hebben dat je een VPN gebruikt. Een dedicated IP leidt echter ook tot minder anonimiteit, omdat je alsnog alles online doet via een IP-adres.

Wil je graag een dedicated IP-adres gebruiken? Dan kun je het beste gebruikmaken van NordVPN. Je koopt hier een persoonlijk IP-adres voor minder dan 3 euro per maand.

Psiphon VPN, streaming en Netflix

Aangezien Psiphon VPN ons eigen IP-adres lekte, hadden we weinig vertrouwen in de unblocking mogelijkheden van de aanbieder. Helaas was ons wantrouwen gegrond:

  • Psiphon VPN geeft geen toegang tot de Amerikaanse Netflix-bibliotheek.
  • Je kunt je favoriete films en series op de Britse Netflix niet bekijken.
  • DisneyPlus (Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten) werkt niet met Psiphon VPN.
  • Psiphon VPN unlockt de Amerikaanse bibliotheek van Amazon Prime Video niet.
  • HBO Max werkt niet met deze VPN-aanbieder.

Verrassend genoeg kregen we wel toegang tot twee gratis buitenlandse streamingservices. Zo konden we programma’s op BBC iPlayer kijken. Ook konden we inloggen bij Pluto TV. Hier konden we echter geen programma’s kijken, omdat het beeld zwart bleef.

Psiphon VPN deed daarnaast waar het voor ontwikkeld was: het omzeilen van overheidscensuur. In Nederland zijn onder andere de torrenting website thepiratebay.org en de Russische staatsmedia site RT.com geblokkeerd. Wij konden deze allebei bezoeken met Psiphon VPN. We konden echter niet testen of je vanuit bijvoorbeeld Rusland ook toegang zou krijgen tot Westerse media.

Psiphon VPN en torrents

Op de website van Psiphon VPN is te lezen dat torrenting niet is toegestaan. De VPN zou torrentverkeer dus blokkeren. Toen we dit zelf uittesten met de Nederlandse server, konden we echter wel torrents downloaden. Wel verliep dit proces erg langzaam, waardoor we Psiphon geen aanrader vinden om anoniem te downloaden.

Zodra we de Transport mode aanzetten, kregen we bovendien geen verbinding meer. Het p2p-verkeer lijkt dus inderdaad geblokkeerd te zijn via de VPN. Als je echt veilig en anoniem wilt downloaden, dan raden we je aan om een van de betere torrenting VPN’s te gebruiken.

Conclusie – Onze ervaringen met Psiphon VPN

Al met al is Psiphon VPN niet de beste VPN. Je moet veel betalen voor snel internet, maar als gratis service kun je nauwelijks internetten. Ook ontbreekt er een klantenservice en is het servernetwerk erg beperkt. Het belangrijkste minpunt is nog wel het gebrek aan veiligheid en anonimiteit. Psiphon VPN versleutelt je verbinding niet zo goed als het zou kunnen en logt informatie over je.

Wil jij een VPN gebruiken om jezelf online te beschermen of om wereldwijd content te unlocken? Dan raden we je aan een andere VPN-provider te kiezen. De beste zijn wat ons betreft Surfshark en NordVPN. Als je tussen deze twee twijfelt, hebben we ook een handig vergelijkingsartikel: ‘NordVPN vs. Surfshark: welke VPN is beter?‘. Natuurlijk kun je de diensten ook zelf gratis uittesten met behulp van de 30 dagen geld-terug-garanties.

Psiphon VPN review: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Psiphon VPN? Wellicht beantwoorden we die in de FAQ. Zo niet, stel je vraag in de reacties.

Is Psiphon een goede VPN?

Nee, Psiphon is geen goede VPN. De dienst gebruikt niet de veiligste protocollen, lekt je IP-adres en logt browsegegevens. Daarbij is de gratis service erg traag.

Je kunt beter een van de beste VPN’s op de huidige markt gebruiken. Je bent dan ook nog eens goedkoper uit.

Is Psiphon gratis?

Ja, Psiphon VPN is gratis. Je loopt dan wel tegen snelheidsbeperkingen in. Om deze te vermijden zul je moeten betalen voor een snelheidsboost. Dit kost rond de 13 euro per maand.

Wil je een echt gratis VPN zonder verborgen kosten? Kijk dan eens naar de aanbieders in ons artikel over de beste gratis VPN’s.

Wie is de eigenaar van Psiphon VPN?

Psiphon VPN is gemaakt door het Canadese bedrijf Psiphon Inc. De huidige CEO is Michael Hull.

Wil je meer weten over Psiphon VPN? Lees dan onze uitgebreide Psiphon-review.

Waarom gebruiken mensen Psiphon?

Psiphon VPN wordt vooral gebruikt om overheidscensuur te omzeilen. Zo werd het tijdens de opstand in Belarus gebruikt door protestanten om te communiceren.

Er zijn echter vele andere redenen waarom mensen een VPN gebruiken, waaronder veiligheid, online veiligheid en anonimiteit.

Kan ik Netflixen met Psiphon VPN?

Netflix werkt helaas niet met Psiphon VPN. We hebben tijdens onze tests geen toegang gekregen tot buitenlandse Netflix-bibliotheken.

Wil je je VPN gebruiken om te Netflixen? Gebruik dan een van de beste Netflix VPN’s.

Kan ik torrents downloaden met Psiphon VPN?

Torrenting is niet toegestaan bij Psiphon VPN. Torrents downloaden kun je dus beter doen met CyberGhost of een van de andere goede torrenting VPN’s.

Psiphon VPN review (2024): omzeilt censuur, maar niet meer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 6365

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.