Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (2024)

OVPN en CRT bestanden: Wat zijn het en wat doen ze?

Bestanden met de extensie .ovpn bevatten alle instellingen die nodig zijn om verbinding te maken met een VPN service. De meeste VPN providers die OpenVPN ondersteunen stellen deze bestanden beschikbaar aan hun klanten. Deze .ovpn bestanden kan je importeren in een OpenVPN applicatie zoals OpenVPN for Android die de instellingen direct overneemt.

Het .crt bestand zorgt voor 2 dingen: versleuteling en authenticatie van de verbinding. Authenticatie om de VPN applicatie te laten zien dat de gemaakte verbinding daadwerkelijk met je VPN provider is en niet met Pietje Puk of een hacker. Versleuteling om je data te beveiligen. Zelfs als je internetverkeer onderschept zou worden heeft de aanvaller alleen de versleutelde data in handen.

Automatisch instellen met .OVPN bestanden

Als je VPN provider OpenVPN ondersteunt heeft deze naar alle waarschijnlijkheid een mogelijkheid om de .ovpn configuratiebestanden en het .crt certificaat te downloaden.

Download de OpenVPN for Android app op Google Play

Ga vanaf je homescreen naar Google Play en download de OpenVPN for Android applicatie. Deze kan je vinden door “OpenVPN for Android” in te tikken in het zoekveld van Google Play, via deze link of via de Google Play badge hieronder.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (1)

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (2)

Na het zoeken op “OpenVPN for Android” kies je voor de juiste app (zie afbeelding voor het icoon). Tik daarna op “Install” rechtsboven en OpenVPN for Android begint met downloaden.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (3)

Na het downloaden van de OpenVPN for Android app krijg je een dialoogvenster. Klik op “Accept” om verder te gaan met de installatie. Na het installeren van de app kan je verder met de volgende stap: het downloaden van de juiste configuratiebestanden en het certificaat.

Download de .ovpn en .crt bestanden

Na het downloaden van de app ga je de juiste configuratiebestanden en het certificaat downloaden. Deze bestanden heb je nodig om verbinding te maken met de VPN service. Het .ovpn bestand laat de app weten met welke server de verbinding gemaakt moet worden. Het .crt bestand is een beveiligingscertificaat dat er voor zorgt dat je ook echt verbinding maakt met de VPN service (en niet met bijvoorbeeld een hacker).

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (4)

Open de browser op je Android apparaat en volg deze link direct naar de .ovpn en .crt bestanden. Via deze link kom je terecht in de map met IPVanish configuratiebestanden en certificaten.

Je kan daar ook alle bestanden tegelijkertijd downloaden door de “configs.zip” te downloaden en uit te pakken. Om een .zip bestand uit te pakken op Android heb je een aparte .zip applicatie nodig. In deze tutorial downloaden we de bestanden één voor één zodat je naast de OpenVPN for Android app geen extra software nodig hebt.

Download link .ovpn en .crt bestanden

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (5)

Download eerst het bestand “ca.ipvanish.com.crt”. Dit is het certificaat dat je nodig hebt om verbinding te maken met de VPN server. Tik op het bestand en hou ingedrukt.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (6)

Hierna krijg je een dialoogvenster waar je kan kiezen op het bestand op te slaan. Kies voor “Save link” om het .crt bestand op te slaan en ga verder naar de volgende stap.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (7)

Alle .ovpn bestanden in deze directory/map zijn allemaal voorzien van landcodes. Bijvoorbeeld: in ipvanish-US-Ashburn-iad-a01.ovpn staan de letters US voor United States.

Als je een Amerikaans IP-adres nodig hebt kies je dus voor een .ovpn bestand dat begint met “ipvanish-US”. Wil je een Nederlands IP-adres? Kies dan voor een .ovpn bestand dat begint met “ipvanish-NL”. Zo kan je voor alle beschikbare landen het juiste .ovpn bestand downloaden.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (8)

Standaard worden alle downloads opgeslagen in een vaste map. Waar deze map staat verschilt per tablet en telefoon. Sla de bestanden ergens op waar je deze makkelijk terug kan vinden. Je gaat de bestanden zometeen importeren in de VPN applicatie.

Importeer de .ovpn en .crt bestanden in de VPN app

Om het .crt certificaat en de instellingen van het .ovpn bestand in de app te krijgen gaan we deze importeren. Zo leest de app alle instellingen en het certificaat uit voordat je verbinding maakt met de VPN server.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (9)
Open de “OpenVPN for Android” app en tik rechtsboven op “Import”. Als je op “Import” hebt getikt opent het bestandssysteem van je tablet of smartphone. Hier kan je navigeren naar de map waar je de bestanden hebt opgeslagen.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (10)

Navigeer naar de map waar je de .crt- en .ovpn bestanden hebt opgeslagen en tik op het .ovpn bestand. Tik hierna linksonder op “Select”. Deze knop is slecht zichtbaar (vooral op schermen met hogere resolutie) en is nodig om door te gaan met de volgende stap.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (11)

Na het importeren van het .ovpn bestand kom je in het volgende scherm waar je de melding tegen komt dat er nog geen .crt certificaat gevonden is. Deze gaan we nu importeren om de configuratie compleet te maken. Tik rechtsboven op “Select” en navigeer naar dezelfde map waar het .crt bestand is opgeslagen.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (12)

Tik op het .crt bestand en vink “Copy into profile” aan. Daarna tik je op “Select” linksonder om het importeren af te ronden.

Maak verbinding met de VPN service

Na het downloaden en importeren kan je daadwerkelijk verbinding maken met de VPN server. Vanaf het moment dat je verbinding hebt met de VPN service ben je de gelukkige bezitter van een ander IP-adres. Als het importeren gelukt is kom je weer terug in het hoofdscherm van de VPN app.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (13)

Tik op het profiel dat je net hebt aangemaakt om de verbinding tot stand te brengen. In ons geval is het de Amerikaanse VPN server van IPVanish: “ipvanish-US-Ashburn-iad-a01”

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (14)

Je krijgt nu een dialoogvenster met de vraag of je de app vertrouwd. We vertrouwen de app en tikken op “I trust this application”. Hierna zal de app je vragen om je gebruikersnaam en wachtwoord van de VPN service. Als je geen gebruikersnaam en wachtwoord hebt kan je IPVanish 7 dagen gratis proberen.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (15)

Voer gebruikersnaam en wachtwoord in die je van IPVanish hebt gekregen en kies “OK” De app gaat nu daadwerkelijk verbinding maken met de VPN server.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (16)

Als alles goed gegaan is heb je nu verbinding met je VPN service. Vanaf het moment dat je verbinding hebt tot het moment dat je de VPN verbinding verbreekt heb je een ander IP-adres en is je internetverkeer versleuteld. Vragen of opmerkingen? Laat een comment achter en ik help je verder.

PPTP VPN instellen Android

  • Android smartphone of tablet
  • Internetverbinding
  • Één van de VPN Providers met PPTP ondersteuning
  • Kies op je homescreen /
  • Kies /
  • Kies
  • Tik op het plusteken rechts boven (+)
  • Vul deze gegevens in:
  • /: Maakt niet uit, heeft geen invloed op de werking van de VPN.
  • : PPTP
  • : Vul hier het serveradres in
  • Tik op

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (17)

  • Tik op de nieuwe VPN verbinding en vul deze gegevens in:
  • : Je VPN provider gebruikersnaam
  • /: Je VPN provider wachtwoord
  • Kies /
  • Tik op /
  • Start de Netflix app op Android en geniet van het nieuwe Netflix aanbod!

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (18)

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (19)

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (20)

VPN verbinding verbreken in Android

Tik op de actieve VPN verbinding, tik op /. Door de VPN verbinding te verbreken is je internetverbinding weer zoals zonder VPN.

Is het gelukt of heb je wat extra hulp nodig? Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen.

Android VPN » Beste Android VPN Apps + Gratis Versies » VPNService.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6394

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.